Ilja Janitskinin oikeudenkäynti, Jessikka Aro

Kirjoitan huomioitani Ilja Janitskinin oikeudenkäynnistä tänne nettisivulleni muutaman kerran prosessin aikana.

Huomenna ke 13.6. on oikeudenkäynnin avausistunto. #freeILJA -kansanliike pyrkii olemaan jokaisena istuntopäivänä Helsingin oikeustalolla (Porkkalankatu 13) tukimielenilmauksissa ja tiedottamassa kansalaismedian (MV, youtube-livet jne) kautta mahdollisimman tehokkaasti mistä Iljan oikeudenkäynnissä oikeasti on kysymys. Tukimielenilmauksemme alkaa huomenna ke klo 9.

Tänään ti 12.6. valtamedia käy hyökkäykseen Iljaa vastaa Lännen Media -konsernin kautta.

On syytä huomata, että Yleisradio ja Sanoma-konserni ovat nostaneet kanteita Iljaa vastaan, joten asianosaisina he jättävät agendajournalismin asiassa Lännen Medialle.

Kuinka ollakaan Lännen Mediassa asialle on laitettu Rebekka Härkönen! Härkönen on samanlainen politisoitunut toimittaja kuin Ylen käyttämä Jessikka Aro. Aro hakee Iljalta ja MV-lehdeltä 100 000€ korvauksia häntä käsitelleistä artikkeleista. Rebekka Härkönen kirjoittaa tänään Aamulehteen erittäin pahasti puolueellisen jutun Aron puolesta Iljaa vastaan.

Käyn tässä läpi Härkösen artikkelia ja siinä näkyviä ideologisia painotuksia.

Heti otsikossa käy ilmi, että Iljan vainossa ei ole kysymys pelkästään valtamedian halusta tuhota kilpailija MV-lehti, joka on hyvin suosittu nettilehti. Iljan vainossa ovat olleet alusta asti hyvin aktiivisia syyttäjä ja poliisi:

”Syyttäjä: Toiminta tuhosi uhrin elämän”. Artikkelissa ei kuitenkaan mitenkään perustella otsikon kovaa syytöstä. Päinvastoin on vaikuttanut, että Jessikka Aro on saanut uralleen nostetta uhriutumisillaan ’Venäjän hybridioperaatioista’ häntä vastaan. Mitään Venäjä-yhteyksiä poliisi ei tietääkseni kuitenkaan Iljan takaa löytynyt.

Härkösen artikkelin kuvateksti: ”MV on kutsunut kannattajiaan mielenosoitukseen ja kehottanut häiritsemään jutusta raportoivia toimittajia oikeuskäsittelyn aikana.” Väite on mielestäni täysin valheellinen ja tukee narratiivia Jessikka Aroon muka toimittajana kohdistuneista painostusyrityksistä.

Härkönen käyttää artikkelissaan MV-lehdestä valeuutissivusto termiä, joka on tutkimuksissakin todettu virheelliseksi. Tampereen yliopisto ei löytänyt MV-lehden artikkeleista vakavia faktavirheitä. Härkönen on löytänyt myös rikosoikeuden professorin, joka käyttää väärää valeuutistoiminta termiä.

Poliisihallituskin on muun valtaeliitin kanssa täysillä Iljan vainossa mukana: ”Poliisihallitus näkee tärkeänä, että Suomessa saadaan oikeuskäytäntöä sananvapauden rajoista.” Iljan vainossahan on kyseessä nimenomaan hyökkäys sananvapautta kohtaan. Poliisihallitus asettuu sananvapautta vastaan prosessissa:

”–Oikeudenkäynti linjaa myös sitä, onko suomalaisessa yhteiskunnassa riittävät sanktiomenetelmät puuttua vihapuhetoimintaan, toteaa poliisiylitarkastaja Mikko Eränen.”

Vihapuhehan on termi, jota Suomen lainsäädäntö ei tunne ja on erittäin moitittavaa, että poliisiylitarkastaja perustelee tällä hämärällä käsitteellä yhtään mitään!

Jessikka Aron rooli on suuri ja tulee käsittelyyn heti huomenna: ”Kesäkuun lopulle kestävän oikeuskäsittelyn merkittävin asianomistaja on Ylen toimittaja Jessikka Aro.” Aro on profiloitunut Suomessa ja kansainvälisissä konferensseissakin Naton puolestapuhujaksi. MV-lehti on kansallismielisen aatteen mukaisesti vastustanut Suomen Nato-jäsenyyttä, joten vastakkainasettelussa Aron suuntaan on myös poliittinen sävy.

”Jutun toinen suuri asianomistaja on Sanoma Media Finland Oy”. Tässä tulee ilmi, että eliitin hankkeella Iljaa vastaan on myös taloudelliset motiivit. Nettilehtien puolella MV-lehti on monina päivinä luetuinkin nettilehti. Sanoma-konserni on huolissaan myös omasta markkinaosuudestaan kilpailussa ja siksi haluaa tuhota MV-lehden oikeusteitse.

”Lisäksi syytteessä ovat Venäjä-yhteyksistään tunnettu dosentti Johan Bäckman ja kaksi muuta sivuston toimintaan osallistunutta yksityishenkilöä.” Bäckmanin tuonti samaan oikeudenkäyntiin on puhdasta taktikointia eliitin puolelta. Koska Iljan takaa ei esitutkinnassa löytynyt Venäjä-kontakteja tai rahoitusta, niin Bäckman tuotiin mukaan. Bäckman on esiintynyt Venäjän yhteydessä paljon, mutta hänellä taas ei ole mitään tekemistä Iljan tai MV-lehden kanssa. Tällä yhdistämisellä asiaa halutaan hämärtää varsinkin mediassa ja kansan parissa.

”MV-oikeudenkäyntien toinen näytös on vuorossa myöhemmin. Syyttäjän mukaan laajuus siinä tulee olemaan miltei yhtä mittava kuin ensimmäisessä.” Tämä viittaa, ettei eliitti jätä Iljaa rauhaan myöhemminkään. Iljasta halutaan varoittava esimerkki muille vaihtoehtomedioille, että sananvapauden käyttämisestä seuraa Suomessa suuret sanktiot.

NÄHDÄÄN HELSINGIN OIKEUSTALOLLA HUOMENNA KE 13.6. KLO 9 ALKAEN!

#freeILJA

Panu Huuhtanen

 

 

One Reply to “Ilja Janitskinin oikeudenkäynti, Jessikka Aro”

  1. Eikös tuo Aro ole ihan itse tuhonnut elämänsä ja kerrottu asiasta ihan jossain muualla ennen mv lehteä?

Comments are closed.