Vihdin kunnallinen kansanäänestys pakolaispolitiikasta

Teen kuntalaisaloitetta kunnallisen kansanäänestyksen järjestämiseksi Vihdin pakolaispolitiikasta:

Kävin aloitetekstiä taustoittaakseni tunnin keskustelun Vihdin kunnan maahanmuuttokoordinaattorin Kristiina Toivikon kanssa Vihdin tämänhetkisestä pakolaistilanteesta.

Sain Toivikon luvan puhelun nauhoittamiseen. Tallenne keskustelustamme löytyy täältä:

https://www.youtube.com/watch?v=pFc7LhBngtk

Puhelu sai minut miettimään, kuinka ovelasti pakolaisasioiden korvauskäytännöt on laadittu, jotta monien varsinkin pääkaupunkiseudun kuntien on käytännössä pakko ryhtyä pakolaisten ottoon myötämielisesti suhtautuviksi.

Logiikka menee niin, että ellei kunta tee ELY-keskuksen kanssa sopimusta pakolaisten otosta, niin kunta ei myöskään saa korvauksia kuntaan itsenäisesti muuttavista pakolaisista. Tämä on selvää kiristystä. Vihtikin on tällaisen sopimuksen 60-70 pakolaisesta kahden vuoden ajanjaksolla tehnyt.

Mm. Vihtiin on vuoden 2015-2016 pakolaiskriisin aikana muuttanut noin 35 irakilaista ’itsenäisesti’ (lainausmerkit sen takia, että SPR:n, seurakunnan ym. vapaaehtoiset ovat pakolaisille esimerkiksi asuntoja vuokranneet).

Omituisinta tässä on, että vaikka Vihti nyt saakin siis valtion pakolaistuet näiden ’itsenäisesti muuttaneiden’ kustannuksiin, niin kuitenkaan heitä ei lasketa pakolaisiksi ELY-keskuksen 60-70 pakolaisen kiintiöön. Tähän kiintiöön Vihti on erikseen ottanut kongolaisia pakolaisia. Eli Vihtiin on näin saapunut tuplasti pakolaisia kunnanvaltuuston päätökseen nähden. Tällainen ei voi olla moraalisesti oikein eikä taloudellisesti kestävää.

Tässä kansainvaelluksen Eurooppalaisessa todellisuudessa olisikin pikaisesti vaikutettava lainsäädäntöön, että ainakin näillä seuduilla, joihin pakolaisia itsenäisesti muuttaa kunnilla olisi mahdollisuus saada valtiontuet ainoastaan näistä ’itsenäisesti muuttaneista’ pakolaisista ilman, että siihen päälle velvoitetaan vielä ottamaan kiintiöpakolaisia. Kiintiöpakolaisia voisi sijoittaa sitten vaikka Lappiin, johon pakolaisia ei omasta halustaan muuta. Tämänhän pitäisi olla aivan päivänselvää, ettei samaa kuntaa voi velvoittaa kustantamaan sekä kiintiöpakolaisia että vapaaehtoisesti kuntaan muuttavia pakolaisia.

Vihdissä olisikin nyt seurattava, että kuinka paljon ’itsenäisiä muuttajia’ vielä kuntaamme tulee esimerkiksi vuoden 2017 aikana. Jos tulijamäärä nyt vastaanottokeskusten Vihdistä poistuttua vähenee tai loppuu kokonaan, niin Vihdin olisi hyvä irtisanoa sopimuksensa ELY-keskuksen kanssa pakolaisten ottamisesta. Tällöin menetämme valtion tukia, mutta voimme sen jälkeen profiloitua selkeästi pakolaisvastaiseksi kunnaksi.

Kun Vihti on pakolaissopimuksesta irrottautumalla selkeästi ilmoittanut, ettei toivota pakolaisia kuntaamme tervetulleiksi, niin se toimii myös ’itsenäisesti muuttaville’ pakolaisille signaalina, ettei Vihtiin kannata muuttaa. Myös meidän kantavihtiläisten on hyvä asenteellamme osoittaa, ettemme pakolaisia halua kuntaamme. Uskon, että pakolaiset tällaista viestiä kohdatessaan piankin muuttavat pois Vihdistä.

Näin toimimalla Vihti ehkä hetken aikaa joutuu pienestä määrästä pakolaisia maksamaan suurempaa hintaa, kun menetämme valtion tukia. Samalla kuitenkin estämme Vihdin kehitysmaalaistumisen jatkumisen joka vuosi, kun saamme kiintiöpakolaisten ottamisen loppumaan. Myöskin tieto vihtiläisille siitä, että jokainen pakolainen on suuri taloudellinen taakka kunnallemme auttaa arkipäivän kohtaamisissa vihtiläisiä luomaan painetta pakolaisille muuttaa Vihdistä pois.

On tärkeää muistaa myös se, että valtio tukee kuntia pakolaisten kustannuksissa vain 3 tai 4 vuotta. Eli joka tapauksessa pakolaiset jäävät rasittamaan kunnan taloutta erittäin raskaasti tuon tukikauden jälkeen. Eli tässä alussa maksaminen ja samalla kaikkemme tehden, että mahdollisimman vähän pakolaisia haluaa Vihtiin (ja täällä jo olevat muuttavat pois) säästää meiltä tulevina vuosina ja vuosikymmeninä valtavat määrät rahaa.

Eli: Äänestetään kansanäänestyksessä, että Vihti lopettaa kiintiöpakolaisten oton kokonaan. Sen jälkeen jäljelle jäävät vain Vihtiin ’itse muuttaneet’, joiden kohdalla yritämme asenneilmapiirillä minimoida tuon porukan koon. Se maksaa muutaman vuoden Vihdille enemmän, mutta sen jälkeen Vihti toivottavasti on pelastettu turvalliseksi lintukodoksi verrattuna niihin kuntiin, jotka kehitysmaalaistumiseen suostuvat vapaaehtoisella pakolaisten otolla.

Kohti kansanäänestystä motolla: Suomalainen Vihti!